Alles wat u moet weten over iCloud

Alles wat u moet weten over iCloud

iCloud is een belangrijk onderdeel van Apple en voornamelijk bedoeld om gegevens te synchroniseren. Zo kunt u in iCloud al uw contacten bewaren, maar ook uw foto’s, agenda, notities en meer. Als u iCloud gebruikt op uw iPhone, iPad en Mac kunt u al uw persoonlijke gegevens en instellingen raadplegen op al uw apparaten. Wanneer u aanpassingen doet worden deze gesynchroniseerd met iCloud en worden deze direct aangepast op uw andere apparaten. Alle iCloud-data wordt versleuteld opgeslagen op de servers van Apple zodat privacy gewaarborgd is.

iCloud gebruiken

Account aanmaken

Heeft u nog geen Apple ID (iCloud account) dan kunt u deze gratis aanmaken. Open een webbrowser en ga naar de Mijn Apple ID webpagina van Apple. Klik in het venster op Maak een Apple ID aan. Vul vervolgens alle gegevens in en bevestig door te klikken op Maak Apple ID aan. Zodra u een Apple ID hebt aangemaakt kunt u deze gebruiken voor iCloud.

Inloggen

Het inloggen van iCloud gaat eenvoudig door de volgende stappen te volgen:

  • iPhone of iPad: open Instellingen > uw naam (Apple ID) > iCloud > log in met uw e-mailadres en wachtwoord (Apple ID) > tik op Log in.
  • Mac: open Systeemvoorkeuren > iCloud > log in met uw Apple ID.

Instellen

Zodra u bent ingelogd kunt u iCloud instellen. Bekijk alle mogelijkheden en activeer degene die u wilt gebruiken. Het inschakelen van diensten doet u als volgt:

  • iPhone of iPad: open Instellingen > uw naam (Apple ID) > iCloud > schakel de gewenste apps in die iCloud gebruiken.
  • Mac: open Systeemvoorkeuren > iCloud > schakel de gewenste apps in.

iCloud diensten

Diensten zoals Contacten, Mail, Agenda, Herinneringen en Notities spreken voor zich. Door gebruik te maken van iCloud in deze apps kunt u alle gegevens die aanwezig zijn in de applicaties synchroniseren met al uw Apple apparaten. Wanneer u Mail activeert kunt u een @icloud.com emailadres gebruiken. Mocht u een andere email cliënt gebruiken, zoals gmail, dan kunt u deze optie uitschakelen. Safari kunt u ook inschakelen, waardoor al uw bladwijzers en geschiedenis worden gesynchroniseerd. De overige iCloud-opties hebben iets meer uitleg nodig en zullen hieronder worden besproken.

iCloud Drive

iCloud Drive zorgt ervoor dat u al uw documenten online kunt bewaren en synchroniseren met al uw Apple apparaten. Het is in principe een online harde schijf die u overal ter wereld kunt raadplegen via al uw Apple apparaten.

Hoe werkt iCloud Drive?

iCloud Drive is gemakkelijk te gebruiken. Zodra u iCloud Drive hebt ingeschakeld staat er in Finder op uw Mac een iCloud Drive map die hetzelfde reageert als andere mappen in Finder. Op uw iPhone en iPad kunt u gebruik maken van de Bestanden-app. Bovendien kunt u iCloud Drive bereiken via iCloud.com.

Met het gebruik van iCloud Drive bespaart u geen ruimte op uw Mac, iPhone of iPad. iOS en macOS downloaden gewoon de bestanden naar Finder of de Bestanden-app. Echter, doordat er altijd een back-up online is, hoeft u niet eerst uw bestanden extern te bewaren om ze te kopiëren naar bijvoorbeeld uw nieuwe Mac. U activeert op de nieuwe Mac simpelweg iCloud Drive en alles wordt onmiddellijk gedownload.

iCloud Drive opslag optimaliseren

Heeft u ruimtegebrek? Dan kunt u de Mac-opslag voor de online Drive optimaliseren. Dit kan via Systeemvoorkeuren > iCloud > iCloud Drive Opties > schakel de optie Optimaliseer Mac-opslag in. Indien nodig worden bestanden vanaf dit moment niet opgeslagen op uw Mac, maar alleen in iCloud Drive. Wanneer u ze nodig heeft worden ze uit iCloud gedownload, zodat u ze kunt gebruiken. Er worden geen bestanden definitief gewist door deze optie.

iCloud-fotobibliotheek

Wanneer u iCloud-fotobibliotheek inschakelt, worden alle foto’s en video’s die u met uw iPhone of iPad maakt automatisch geüpload naar iCloud en gesynchroniseerd met al uw apparaten. Zo zijn al uw foto’s en video’s toegankelijk vanaf uw iPhone, iPad, Mac of pc en via iCloud.com. Doordat alle foto’s en video’s in iCloud worden bewaard, heeft u op uw iPhone meer ruimte.

Hoe werkt iCloud-fotobibliotheek?

Zodra u iCloud-fotobibliotheek heeft geactiveerd worden alle wijzigingen aan uw foto’s gesynchroniseerd. Dit houdt in dat wanneer u een foto bijsnijdt, deze versie ook beschikbaar is op uw andere apparaten. Verwijdert u een foto op uw iPhone, dan is hij ook verwijderd op uw iPad en Mac. Maakt u een nieuwe foto met uw iOS device of voegt u nieuwe foto’s toe aan de macOS applicatie, dan worden deze onmiddellijk (via een wifi-verbinding) geüpload naar uw iCloud-fotobibliotheek en kunt u ze direct op al uw apparaten raadplegen.

Handmatig importeren

Heeft u foto’s en video’s gemaakt met een digitale camera en wilt i die aan iCloud-fotobibliotheek toevoegen? Dan kunt u deze handmatig importeren. Sluit uw apparaat met de usb-kabel aan op uw Mac, navigeer naar de Foto’s applicatie en klik op het tabblad import in de knoppenbalk. Onmiddellijk worden alle nog niet toegevoegde foto’s weergeven. Via de knop Toon alles kunt al uw foto’s bekijken, selecteren en importeren.

Sleutelhanger

Tegenwoordig heeft u voor alles een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Met behulp van de Sleutelhanger worden uw wachtwoorden en accountgegevens gesynchroniseerd via iCloud en automatisch ingevuld op de verschillende webpagina’s en apps. Via het online medium worden de wachtwoorden bovendien direct bij wijziging of toevoeging bijgewerkt.

Wat is een iCloud-beveiligingscode?

Wanneer u de iCloud-sleutelhanger activeert, kunt u een beveiligingscode instellen. Deze code wordt gebruikt om de bijkomende apparaten die gekoppeld zijn aan uw iCloud-accound te configureren voor de online sleutelhanger. Deze code kan ook worden gevraagd worden om uw identiteit te verifiëren wanneer u bijvoorbeeld een nieuw apparaat heeft dat u wilt instellen.

Hoe werkt iCloud-sleutelhanger?

Wanneer u inlogt op een webpagina waar u een account heeft vraagt Safari of u het wachtwoord wilt bewaren. Door toe te stemmen zal u deze de volgende keer niet meer hoeven in te vullen en kunt u onmiddellijk inloggen.

Bezoekt u een website waarvan de gegevens al opgeslagen zijn in uw sleutelhanger, dan kunt u deze eenvoudig opvragen. Tik op het veld om uw gebruikersnaam of wachtwoord in te voeren. Boven het toetsenbord in iOS krijgt u de mogelijkheid om direct het wachtwoord automatisch in te vullen. Op een Mac kunt u op het sleutelicoon klikken in het wachtwoord veld.

Welke gegevens worden er bewaard?

Zodra de dienst is geactiveerd worden alle wachtwoorden, creditcardgegevens en gebruikersnamen die u invoert in macOS en iOS opgeslagen. Dit zijn wachtwoorden van websites, wifi-netwerken, internetaccounts, email, etc. Deze worden gesynchroniseerd en up-to-date gehouden met al uw iCloud devices. Als een ontwikkelaar zijn of haar applicatie heeft geoptimaliseerd voor de iCloud-sleutelhanger, dan worden deze inloggegevens ook bewaard in uw sleutelhanger. Daarnaast kunnen deze apps ook de gegevens uit uw sleutelhanger (veilig) gebruiken.

De gegevens worden niet online bewaard op de servers van Apple. iCloud-sleutelhanger zorgt er alleen voor dat de gegevens direct op al uw gekoppelde apparaten worden bijwerkt. Apple synchroniseert de gegevens versleuteld met een 256-bits-AFS codering.

Waar vind ik mijn wachtwoorden terug?

  • iPhone of iPad: open Instellingen > Accounts en wachtwoorden > Wachtwoorden apps/sites.
  • Mac: open Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s > klik in de kolom onder Sleutelhangers op iCloud > kies voor de categorie Wachtwoorden.

Reservekopie

De informatie van uw iPhone of iPad kunt u kopiëren en bewaren door een reservekopie te maken met iCloud. Wanneer er een probleem ontstaat met uw iDevice en deze moet worden hersteld, dan kunt u deze altijd terug in de oude staat brengen met een reservekopie. Ook bij de aanschaf van een nieuw iOS apparaat kunt u met behulp van een reservekopie de gegevens terugplaatsen op het nieuwe toestel. iCloud-reservekopieën bevatten bijna alle gegevens en instellingen die op het apparaat zijn bewaard, behalve gegevens die al in iCloud worden bewaard (zoals Contacten, Agenda’s, Notities, Foto’s, E-mail) en Touch ID-instellingen.

Hoe werkt het?

Voordat u een reservekopie van uw iPhone of iPad wilt maken is het belangrijk dat het apparaat verbonden is met wifi. Ga vervolgens naar Instellingen > iCloud > Reservekopie en controleer of dit is ingeschakeld. Tik op Maak nu reservekopie en blijf verbonden met wifi totdat de reservekopie is voltooid.

Indien iCloud-reservekopie is ingeschakeld zal er elke dag automatisch een reservekopie worden gemaakt worden. Dit zal alleen gebeuren wanneer het apparaat is aangesloten aan de oplader en verbonden is met wifi. u kunt controleren of een reservekopie is gemaakt door te gaan naar Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag. Kies het apparaat en de reservekopie zal verschijnen met details over het tijdstip en de grootte van de reservekopie.

Op een nieuw apparaat kunt u de iCloud-reservekopie gemakkelijk terugzetten door tijdens de instellingsstap Apps en gegevens te kiezen voor Zet iCloud-reservekopie terug. Na in te loggen bij iCloud met uw Apple ID kunt u de reservekopie kiezen die u terug wilt zetten.

Zoek mijn iPhone

Het is altijd vervelend als u uw iPhone, iPad, Mac of Apple Watch kwijtraakt. Dankzij iCloud en Zoek mijn iPhone kunt u de locatie van uw device opzoeken en uw gegevens en persoonlijke informatie veiligstellen. De naam Zoek mijn iPhone wekt de indruk dat het alleen geschikt is voor de iPhone, maar het werkt met alle iOS en macOS apparaten.

Hoe werkt het?

Wanneer u Zoek mijn iPhone activeert in de instellingen van iCloud kunt u eenvoudig de locatie van uw device traceren. iCloud toont namelijk via de Zoek mijn iPhone-app of via iCloud.com al uw Apple-apparaten op de kaart en geeft aan of het toestel online is. U kunt een geluid laten afspelen of het toestel op afstand wissen of blokkeren zodat niemand anders deze kan gebruiken.

Device blokkeren en deblokkeren

Uw verloren device kunt u blokkeren door de Verloren-modus te activeren via iCloud.com > log in met uw Apple ID > klik op Zoek iPhone > kies voor de optie Alle apparaten > selecteer het apparaat dat u wilt blokkeren > klik op Verloren-modus. Wanneer uw iDevice niet beschikt over een codeslot, dient u deze nu eerst toe te voegen via iCloud.com. Als uw iDevice wel beschikt over een codeslot krijgt u onmiddellijk het telefoonnummer-scherm te zien. Hier moet u een alternatief telefoonnummer invullen waarop u te bereiken bent. Zodra u klikt op Volgende kunt u een boodschap invoeren die de vinder te zien krijgt op het scherm. Klik op Gereed om de Verloren-modus te activeren op uw iDevice.

Uw apparaat wordt geblokkeerd, de energiebesparende-modus wordt geactiveerd en op het toegangsscherm wordt de boodschap getoond. De vinder kan dan onmiddellijk de optie Bel gebruiken om u te bellen. Via e-mail wordt u op de hoogte gehouden van de status van uw iDevice, zoals de laatst geziene locatie of als deze verplaatst. Uw iDevice zal tijdens de verloren-modus geen meldingen ontvangen of tonen. In plaats van de verloren-modus kunt u ook via iCloud.com de optie Wis iDevice gebruiken om uw iPhone of iPad volledig te wissen op afstand. Al deze opties kunt u ook raadplegen in de standaard Zoek mijn iPhone app op een ander iOS-apparaat.

Zodra uw iDevice is gevonden kunt u uw apparaat weer deblokkeren door het codeslot in te voeren. Daarna kunt u het device weer zoals vanouds gebruiken.

iCloud-opslag

U krijgt 5 GB gratis iCloud-opslag waar u direct mee aan de slag kunt. Als u daar niet genoeg aan heeft voor al uw foto’s, video’s en documenten, of als u een back-up wilt maken vanaf meerdere devices, kunt u uw opslag­ruimte uitbreiden tot maximaal 2 TB. U kunt dit aanschaffen in macOS via Systeemvoorkeuren > iCloud > Beheer > Wijzig opslagabonnement. Op een iOS apparaat is het mogelijk via Instellingen > iCloud > Beheer opslag > Wijzig opslagabonnement.

Een iCloud-opslag­abonnement van 200 GB of 2 TB kunt u ook delen met het hele gezin, zodat niet iedereen een eigen abonnement hoeft aan te schaffen. Dankzij Delen met gezin is het heel makkelijk om precies te regelen en te delen wat iedereen nodig heeft. Uw gezin krijgt bijvoorbeeld een gedeeld fotoalbum, waarin u de foto’s kunt delen die u wilt, en een gezinsagenda. Ook kunt u elkaar helpen een zoekgeraakt device terug te vinden.

iCloud.com

Wanneer u geen toegang heeft tot uw Apple apparaten, kunt u toch bij uw gegevens op iCloud.com. Via iCloud.com kunt u inloggen met uw account en de verschillende apps raadplegen. Ook hier kunt u alle gegevens bekijken, aanpassen en gebruiken. Uiteraard worden alle wijzigingen gesynchroniseerd met al uw apparaten. Op die manier heeft u altijd overal toegang tot al uw gegevens, bestanden en foto’s.

iUsed.be - Blog | Altijd het laatste Refurbished Apple nieuws info@iused.be www.blog.iused.be
Kasteleinsstraat 13/2 9150 Kruibeke, Belgium
iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs Refurbished - Apple iMacs, MacBooks, iPads https://www.iused.nl/themes/iused_3/img/iused-logo.svg +32 078 485 106 $$ Openingstijden:
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Kasteleinsstraat 13/2 9150 Kruibeke, Belgium
customer service +32078485106
4.6 sterren - gebaseerd op 2775 TrustPilot beoordelingen