Hoe belangrijk het is om backups te maken

Hoe belangrijk het is om backups te maken

Het is veel mensen overkomen, je bent lekker bezig en ineens loopt je systeem vast! Je probeert tevergeefs nog opnieuw op te starten maar enkel een donker scherm staart je terug aan.. je Mac is gecrashed. We weten stiekem allemaal dat we back-ups moeten maken maar “vergeten” dit toch te doen.

Bijna dagelijks horen wij dat klanten geen back-up hebben van hun systeem en dat is zonde, alle familie foto’s, belangrijke verslagen of andere documenten allemaal in één klap weg! Het aloude advies, voorkomen is beter dan genezen is hier echt wel op zijn plek.

In een paar eenvoudige stappen gaan we uitleggen hoe je dit makkelijk kunt voorkomen.

Met behulp van Time Machine, een gratis stukje software van Apple, kan men gemakkelijk en automatisch een back-up maken van elke Apple computer.

Het is raadzaam om een externe harde schijf aan te schaffen met USB, Thunderbolt of een netwerkaansluiting.

Als je een externe schijf gekocht hebt kun je de back-ups gaan inrichten met Time Machine,

Wanneer je de schijf voor de eerste keer aansluit op je Mac krijg je al de vraag of je deze schijf wilt gebruiken voor back-ups. Kies hier “ja” en de rest eigenlijk vanzelf.

Let op: als dit geen nieuwe schijf is en er nog bestanden op de schijf staan zul je deze eerst moeten verplaatsen naar een andere locatie. Time Machine kan je schijf namelijk helemaal wissen!

Heb je eerder “nee” geklikt, maar wil je toch gebruik maken van Time Machine met deze schijf als doel? Dan kun je het alsnog instellen:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren
  2. Selecteer Time Machine
  3. Zet het “schuifje” links op aan
  4. Klik rechts op de knop Voeg reserveschijf toe of verwijder schijf…
  5. In het geval van een externe schijf: Selecteer de schijf die je wilt gebruiken voor back-ups en klik op Gebruik schijf

Je kunt hier ook aangeven of je de back-ups wilt coderen. Wanneer het om privacy-gevoelige data gaat is dit natuurlijk verstandig. Als iemand dan je Mac back-up steelt krijgen ze in ieder geval geen toegang tot de bestanden die er in zitten!

In principe ben je nu klaar, maar misschien wil je niet dat alle items in de back-up gaan (bijvoorbeeld vanwege ruimte of héél erg hoge privacy-eisen):

Klik op de knop opties

  1. Klik op de plus links onderin en selecteer de mappen die je niet in de back-up wilt

IMG1

Verder kun je, als je een laptop hebt, in de opties aangeven of de back-ups ook uitgevoerd moeten worden als je op accu werkt en of je een notificatie wilt als er oude back-ups weggegooid worden.

Ten slotte nog een tip: je kunt ook meerdere schijven toevoegen, herhaal het proces dan een paar keer. Leg bijvoorbeeld een schijf op je kantoor en thuis, en back-up naar twee locaties. Zo ben je ook gelijk weer wat beter beveiligd als er bijvoorbeeld brand uitbreekt.

Dat was het! Zo simpel is het nu om back- ups van je Mac te maken. Dus wacht niet langer, en begin nu gelijk met Time Machine!

Geef een reactie

Geef een reactie

iUsed.be - Blog | Altijd het laatste Refurbished Apple nieuws info@iused.be www.blog.iused.be
Kasteleinsstraat 13/2 9150 Kruibeke, Belgium
iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs Refurbished - Apple iMacs, MacBooks, iPads https://www.iused.nl/themes/iused_3/img/iused-logo.svg +32 078 485 106 $$ Openingstijden:
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Kasteleinsstraat 13/2 9150 Kruibeke, Belgium
customer service +32078485106
4.6 sterren - gebaseerd op 2775 TrustPilot beoordelingen