Optimaliseer de gebruiks- en levensduur van de batterij

Optimaliseer de gebruiks- en levensduur van de batterij

Tijdens het refurbishen van de Apple apparaten testen wij de accu altijd op twee belangrijke punten: de totale laadcapaciteit en het aantal laadcycli. Waneer de totale laadcapaciteit onder de 75% is geeft Apple een melding dat er binnenkort onderhoud nodig is aan de batterij. Bij iUsed vervangen wij de batterij al bij een totale laadcapaciteit van onder de 80%. Daarnaast kijken wij ook naar het aantal laadcycli. Gemiddeld gezien zal een accu ongeveer 1.000-1.200 keer opgeladen kunnen worden. Mocht de batterij wel een hoge laadcapaciteit hebben, maar ook een groot aantal laadcycli, dan kunnen wij beslissen om deze preventief te vervangen.

Om het meeste uit uw Apple apparaten te halen is het belangrijk dat u zowel de gebruiksduur als de levensduur van de batterij optimaliseert. De gebruiksduur is de tijd dat u uw apparaat kunt gebruiken voordat u de batterij opnieuw moet opladen. De levensduur van een batterij is de tijd dat de batterij meegaat voordat u hem moet vervangen. Met de volgende tips haalt u het maximale uit uw devices.

Bijwerken naar de nieuwste software

De software-updates van Apple bevatten vaak allerlei energie-besparende technologieën. Zorg er dus voor dat u altijd de nieuwste versie van iOS of macOS op uw apparaat hebt staan. Op uw iPhone of iPad kunt u de nieuwste versie installeren door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Met uw MacBook gaat u naar App Store > Updates.

Niet te warm, niet te koud

Uw Apple apparaat functioneert prima binnen een groot temperatuurbereik, maar de ideale temperatuur bij gebruik ligt tussen de 16 en 22 °C. Het is vooral belangrijk om uw apparaat niet bloot te stellen aan temperaturen boven de 35 °C. Bij dergelijke hoge temperaturen loopt u namelijk het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast, waardoor het apparaat na opladen minder lang blijft werken. Als u een batterij bewaart in een hete omgeving kan dit onherstelbare schade veroorzaken, maar de gevolgen zijn mogelijk nog groter als u uw device bij hoge temperaturen oplaadt.

Als u uw apparaat in een heel koude omgeving gebruikt, merkt u wellicht dat de batterij minder lang meegaat. Echter, dit is slechts tijdelijk. U zult merken dat de batterij bij een normale temperatuur weer als vanouds presteert.

Opladen zonder hoes

Wanneer u uw device oplaadt als deze in een hoes zit, kan dit extra warmte genereren. Dit heeft een negatief effect op de batterijcapaciteit.  Als uw apparaat dus warm wordt tijdens het opladen, kunt u deze beter eerst uit de hoes halen.

Opbergen met halflege batterij bij goede temperatuur

Bent u van plan uw apparaat langere tijd niet te gebruiken? Dan zijn er twee belangrijk factoren van invloed op de conditie van de batterij: de temperatuur waarbij u uw apparaat bewaart en het laadpercentage van de batterij op het moment dat u het apparaat uitschakelt en opbergt.

Als u een apparaat voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor u de batterij daarna niet meer kunt opladen. Als u daarentegen een apparaat voor langere tijd opbergt met een volledig opgeladen batterij, kan er capaciteits­verlies optreden. Daardoor neemt de gebruiks­duur van de batterij af. Wij raden daarom aan om de batterij niet volledig op te laden, maar ook niet helemaal leeg te laten. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal.

Uiteraard is het belangrijk dat u het apparaat uitschakelt, zodat het geen batterij meer verbruikt. Kies bovendien een relatief koele (maximaal 32 °C), droge plek uit om uw device op te bergen. Mocht u uw apparaat langer dan een zes maanden opbergen, dan moet u het elke zes maanden opnieuw tot 50% opladen.

Wanneer u uw device na lange tijd weer tevoorschijn haalt, kan het zijn dat de batterij zo goed als leeg is en dat u deze eerst zo’n twintig minuten via de originele adapter moet opladen voordat u uw apparaat weer kunt gebruiken.

Uw instellingen optimaliseren

Ongeacht wat u verder met uw apparaat doet, kunt u twee eenvoudige dingen doen om de batterij te sparen: de scherm­helderheid aanpassen en letten op het gebruik van wifi.

Schermhelderheid

U kunt de gebruiksduur van de batterij optimaliseren door de lichtsterkte van het scherm te verminderen tot het laagste niveau waarbij u nog prettig kunt werken. Swipe op een iPhone of iPad vanaf de onderkant van het scherm omhoog om het Bedieningspaneel te openen en sleep de helderheidsregelaar naar beneden. U kunt ook instellen dat de helderheid van het scherm automatisch wordt aangepast. Daarvoor gaat u naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid en schakelt u Pas automatisch aan in. Om de helderheid van een MacBook aan te passen kunt u gebruik maken van de helderheidsknoppen (F1-F2) op het toetsenbord.

Wifi

Als u internet gebruikt op uw iPhone of iPad, is het een goed idee om wifi in te schakelen. Wifi is namelijk zuiniger dan verbinding maken via een mobiel netwerk. U kunt wifi inschakelen en op het wifinetwerk inloggen via het Bedieningspaneel of via Instellingen > Wi-Fi. Op een MacBook is het juist beter om wifi niet te gebruiken. Wifi verbruikt namelijk stroom, zelfs als u niet op een netwerk bent aangesloten. Als u wifi dus niet gebruikt kunt u deze voorziening uitzetten in het wifistatus-menu in de menubalk of via Systeemvoorkeuren > Netwerk.

Randapparatuur

Op een MacBook kunt u bovendien de batterij sparen door randapparatuur te ontkoppelen en apps te stoppen die u niet gebruikt. Zet bijvoorbeeld Bluetooth uit en verwijder een SD-kaart als u deze op dat moment niet gebruikt.

Energiebesparingsmodus / Energiestand gebruiken

De energie­besparings­­modus is een functie in iOS waarmee u gemakkelijk kunt zorgen dat de batterij van uw iPhone of iPad langer meegaat als deze bijna leeg is. U ontvangt een melding op uw iPhone als het batterijniveau 20% is en nog eens bij 10%. Met een tik in deze melding kunt u de energie­besparings­­modus inschakelen of ga naar Instellingen > Batterij. In de energie­besparings­­modus is het display minder helder, worden de prestaties van uw iPhone en iPad geoptimaliseerd en worden de systeem­animaties geminimaliseerd. Apps als Mail downloaden en functies als AirDrop en iCloud-synchronisatie worden uitgeschakeld. Essentiële functies zoals bellen en gebeld worden, e‑mail, berichten en toegang tot het internet blijven gewoon beschikbaar. Zodra uw device voldoende is opgeladen, wordt de energiebesparings­­modus vanzelf uitgeschakeld.

Het voorkeurenpaneel Energiestand van uw MacBook bevat verschillende instellingen waarmee u de hoeveelheid stroom kunt beïnvloeden die uw MacBook gebruikt. Uw MacBook ‘weet’ of hij op het lichtnet is aangesloten of niet, en past de werking van diverse onderdelen daaraan aan. Als de batterij actief is, wordt het scherm gedimd en worden andere onderdelen zo min mogelijk gebruikt. Deze instellingen kunt u aanpassen via Systeemvoorkeuren > Energiestand.

Informatie over batterijverbruik bekijken

In iOS kunt u per app het batterij­­gebruik zien, tenzij het device aan de oplader ligt. Hierdoor heeft u meer controle over de gebruiksduur van de batterij. Om het verbruik te bekijken, gaat u naar Instellingen > Batterij.

Ervaart u problemen met de batterij van uw refurbished MacBook? iUsed geeft op alle batterijen standaard 12 maanden garantie. Alles over onze garantie leest u hier.

iUsed.be - Blog | Altijd het laatste Refurbished Apple nieuws info@iused.be www.blog.iused.be
Kasteleinsstraat 13/2 9150 Kruibeke, Belgium
iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs Refurbished - Apple iMacs, MacBooks, iPads https://www.iused.nl/themes/iused_3/img/iused-logo.svg +32 078 485 106 $$ Openingstijden:
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Kasteleinsstraat 13/2 9150 Kruibeke, Belgium
customer service +32078485106
4.6 sterren - gebaseerd op 2775 TrustPilot beoordelingen