Hoe maakt u een back-up van uw Mac?

Hoe maakt u een back-up van uw Mac?

Het is veel mensen overkomen; u bent lekker aan het werken op uw Mac en ineens loopt het systeem vast. U probeert opnieuw op te starten maar tevergeefs: uw Mac is gecrasht. Stiekem weten we allemaal dat we een back-up moeten maken maar velen “vergeten” dit toch te doen.

Bijna dagelijks horen wij dat klanten geen back-up hebben van hun systeem en dat is zonde. Familiefoto’s, belangrijke verslagen en andere documenten zijn allemaal in één klap weg. Het aloude advies ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hier zeker op z’n plek. Daarom leggen we in deze blog uit hoe u gemakkelijk een back-up maakt van uw Mac.

MacOS Sierra – Reservekopieën maken met Time Machine

Een back-up van uw iMac, MacBook, MacPro of MacMini maakt u met behulp van Time Machine. Dit is een gratis applicatie van Apple, waarmee u reservekopieën van uw volledige Mac kunt maken, inclusief systeembestanden, programma’s, muziek, foto’s, e-mails en documenten. Als Time Machine is ingeschakeld wordt er automatisch een reservekopie van uw Mac gemaakt, welke elk uur wordt bijgewerkt (tenzij u Automatische reservekopieën uitschakelt). Mocht u per ongeluk een bestand verwijderen of wijzigen, dan kunt u dit met Time Machine herstellen.

De reservekopieën worden op de interne schijf opgeslagen, maar het is aan te raden om deze ook op een externe harde schijf te bewaren. Als er dan ooit iets met de interne schijf of uw Mac gebeurt, dan kunt u het gehele systeem herstellen op een andere Mac en heeft u in een mum van tijd alle gegevens weer op hun plek.

Zodra u de externe schijf aansluit op uw Mac krijgt u de vraag of u de schijf wilt gebruiken om reservekopieën van de Mac te maken. Kies Ja en volg de instructies. Mocht u eerder Nee hebben gekozen, dan kunt u de schijf alsnog aanwijzen als reservekopieschijf:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren
 2. Selecteer Time Machine
 3. Klik Selecteer reservekopieschijf
 4. Kies de schijf die u wilt gebruiken voor de back-up

Mocht u niet alle mappen willen meenemen in de back-up (vanwege ruimtegebrek of hoge privacy-eisen), dan kunt u met behulp van Opties de onderdelen selecteren die weggelaten moeten worden uit de reservekopieën.Standaard neemt Time Machine systeembestanden en de Prullenbak niet mee, maar er zijn nog vel meer mappen die u eigenlijk niet hoeft te backuppen. Denk hierbij aan Dropbox, iCloud en Google Drive, omdat u daarvan al backups hebt op een andere plek. Ook virtuele machines, Steam-bibliotheken en uw download-map kunt u meestal overslaan. Dat geldt ook voor grote apps zoals Office en Creative Suite. Mocht er iets misgaan, dan kunt u deze makkelijk weer downloaden bij de aanbieder zelf. U kunt dus zelf bepalen hoe extreem u het wilt doen: alle systeembestanden en alle apps uitsluiten? Of toch liever iets meer, zodat u bij problemen niet meer alles handmatig hoeft te downloaden? De keuze is aan u. Tevens kunt u aangeven of reservekopieën ook gemaakt mogen worden wanneer u op de accu werkt of dat u een notificatie wilt krijgen als een oude reservekopie wordt verwijderd.

Op een nieuw apparaat kunt u de Time Machine-reservekopie gemakkelijk terugzetten door tijdens de instellingsstap Migratie-assistent te kiezen voor Vanaf een Mac, Time Machine-reservekopie of opstartschijf. Vervolgens kiest u de reservekopie die u terug wilt zetten.

Wilt u specifieke items uit een Time Machine-reservekopie terugzetten? Open dan het venster voor het item dat u terug wilt zetten. Als u dus een bestand wilt terugzetten dat u per ongeluk hebt verwijderd uit uw map Documenten dan opent u de map Documenten. Kies in het Time Machine-menu symbool van Time Machine de optie Activeer Time Machine of klik in het Dock op Time Machine en zoek de items die u terug wilt zetten. U kunt hierbij gebruiken maken van de tijdlijn aan de rand van het scherm of de pijlen omhoog en omlaag. Selecteer een item en druk op de spatiebalk om er een voorbeeld van te bekijken en klik op Zet terug om het geselecteerde item terug te zetten. Control-klik op het item voor andere opties.

iOS – Reservekopieën maken met iCloud of iTunes

De informatie van uw iPad of iPhone kunt u kopiëren en bewaren door een reservekopie te maken met iCloud of iTunes. Deze reservekopie kunt u gebruiken om alle gegevens naar een nieuw iOS-apparaat over te zetten, mocht u uw oude apparaat ooit vervangen, verliezen of beschadigen. Beide mogelijkheden leggen we uit.

iCloud

 • Bewaart reservekopieën in iCloud
 • Tot 2TB opslagruimte (de eerste 5 GB zijn gratis)
 • Codeert altijd de reservekopieën
 • Over waar wifi beschikbaar is, reservekopieën maken en gebruiken

iCloud- reservekopieën bevatten bijna alle gegevens en instellingen die op het apparaat zijn bewaard, behalve gegevens die al in iCloud worden bewaard (zoals Contacten, Agenda’s, Notities, Foto’s, E-mail) en Touch ID-instellingen. Zo maakt u een reservekopie met iCloud:

 1. Verbind het apparaat met wifi
 2. Open Instellingen en selecteer iCloud
 3. Kies Reservekopie en controleer of dit is ingeschakeld
 4. Tik op Maak nu reservekopie en blijf verbonden met wifi totdat de reservekopie is voltooid

Indien iCloud-reservekopie is ingeschakeld zal er elke dag automatisch een reservekopie worden gemaakt worden. Dit zal alleen gebeuren wanneer het apparaat is aangesloten aan de oplader en verbonden is met wifi. U kunt controleren of een reservekopie is gemaakt door te gaan naar Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag. Kies het apparaat en de reservekopie zal verschijnen met details over het tijdstip en de grootte van de reservekopie.

Op een nieuw apparaat kunt u de iCloud-reservekopie gemakkelijk terugzetten door tijdens de instellingsstap Apps en gegevens te kiezen voor Zet iCloud-reservekopie terug. Na in te loggen bij iCloud met uw Apple ID kunt u de reservekopie kiezen die u terug wilt zetten.

iTunes

 • Bewaart de reservekopieën op een Mac of pc
 • De opslagruimte is afhankelijk van de beschikbare ruimte op de Mac of pc
 • Kan gecodeerde reservekopieën maken (standaard uitgeschakeld)
 • Reservekopieën op een Mac of pc maken en gebruiken

iTunes-reservekopieën bevatten bijna alle gegevens en instellingen van het apparaat, behalve materiaal uit iTunes, foto’s die al in iCloud worden bewaard en Touch ID-instellingen. Gegevens van Activiteit, Gezondheid en Sleutelhanger worden alleen opgenomen wanneer u een gecodeerde reservekopie maakt. Zo maakt u een reservekopie met iTunes:

 1. Open iTunes en sluit het apparaat aan op de computer
 2. Mocht er een bericht verschijnen waarin gevraagd wordt om de toegangscode of om de computer te vertrouwen, volg dan de aanwijzingen op het scherm
 3. Selecteer uw iPad of iPhone wanneer deze in iTunes verschijnt
 4. Klik op Maak nu reservekopie en koppel het apparaat niet los totdat de reservekopie is voltooid. Als u de gegevens van Activiteit, Gezondheid en Sleutelhanger wilt bewaren, selecteer dan het vakje Codeer reservekopie en maak een wachtwoord aan.

U kunt controleren of de reservekopie is gemaakt via iTunes > Voorkeuren > Apparaten. U ziet dan de naam van het apparaat met de datum en het tijdstip waarop iTunes de reservekopie heeft gemaakt. Gecodeerde reservekopieën zijn te herkennen aan het slotje naast de naam van het apparaat.

Op een nieuw apparaat kunt u gemakkelijk de iTunes-reservekopie terugzetten door te kiezen voor Zet reservekopie terug in iTunes. Kies de juiste reservekopie en klik op Herstel. Als hierom wordt gevraagd, voert u het wachtwoord in van de gecodeerde reservekopie. Houd het apparaat verbonden met de computer nadat het opnieuw is opgestart totdat de synchronisatie is voltooid.

Simpel! Dus wacht niet langer en voorkom dat u al uw bestanden kwijtraakt.

iUsed.be - Blog | Altijd het laatste Refurbished Apple nieuws info@iused.be www.blog.iused.be
Kasteleinsstraat 13/2 9150 Kruibeke, Belgium
iUsed.nl | Tweedehands (refurbished) Macs Refurbished - Apple iMacs, MacBooks, iPads https://www.iused.nl/themes/iused_3/img/iused-logo.svg +32 078 485 106 $$ Openingstijden:
4 sterren - gebaseerd op 455 TrustPilot beoordelingen
Kasteleinsstraat 13/2 9150 Kruibeke, Belgium
customer service +32078485106
4.6 sterren - gebaseerd op 2775 TrustPilot beoordelingen